8. Regio Gorinchem

Gorinchem

Dé vestingstad van Nederland!

Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland!

Vesting Gorinchem
Struinen door de vesting, cultuur snuiven, funshoppen en een terrasje pakken. Het kan allemaal in Gorinchem! Er is genoeg te zien en doen in de levendige vesting. Met de Vestingwandeling wandel je vijf kilometer over de vestingwallen, langs bezienswaardigheden als het Tolhuis, de Dalempoort, de Caponnière en twee korenmolens. Rust onderweg even uit op een bankje om te genieten van het prachtige uitzicht over de rivier. De Vestingdriehoek kun je ook op de fiets verkennen. Bij de VVV zijn twee fietsroutes verkrijgbaar. Een Rondje Pontje van 21 kilometer en een langere van 30 kilometer. De routekaart met knooppunten en veerverbindingen haal je gratis bij de VVV en op de pont.

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Unesco
Middenin het Hollandse waterlandschap duiken ze steeds weer op. Forten en vestingsteden zoals Gorinchem, robuuste locaties in een lint tussen Edam en de Biesbosch, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes met een gezamenlijk verleden. Natuur, cultuur en geschiedenis, voor iedereen nabij. Met elkaar vertellen ze je een oer-Hollands verhaal over verdediging met water als bondgenoot. In 2021 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen. De linie en dus ook Vesting Gorinchem zijn dan officieel erfgoed op wereldniveau. De Unesco status is een soort Michelinster voor erfgoed. Uniek, en iets dat moet blijven bestaan voor de volgende generaties.

Gorcums Museum en Hamelhuis
In het voormalige stadhuis uit 1860 zit nu het Gorcums Museum. Het museum vertelt bekende en onbekende verhalen uit 10 eeuwen Gorinchem, zoals de Martelaren van Gorcum, Hugo de Groot en Gorcumse schilders uit de Gouden Eeuw. Ook zijn er tijdelijke tentoonstellingen met verrassende thema’s. In het Hamelhuis maak je uitgebreid kennis met Hendrick Hamel en zijn spannende avonturen in Korea. Deze Gorcumse zeevaarder strandde in 1653 voor de kust van Korea, waar hij vervolgens 13 jaar vast zat. Dankzij zijn ‘Journael’ is hij in het Westen bekend geworden als de ontdekker van Korea. In Korea zelf is hij een nationale held.

Lingehaven en Buiten de Waterpoort
De gezellige Lingehaven moet je gezien hebben! Deze passantenhaven ligt midden in het historische centrum. Vanaf de terrassen aan het water heb je hier een fantastisch uitzicht op de levendige haven met jachten, watersporters en de sluis. Ieder jaar is er in mei een Open Havendag en in september een Botenbeurs. De ligging aan de rivier ervaar je nergens zo goed als ‘Buiten de Waterpoort’. Hier vertrekken al eeuwenlang boten en veren. Ook nu nog stap je er op de voet- en fietsveren naar Woudrichem, Slot Loevestein, Fort Vuren of richting de Biesbosch. Ook leuk: op een bankje of terras kijken naar de boten die voorbij varen. En er is een uniek stadstrand!

Wil je meer informatie over Gorinchem? Kijk dan op www.mooigorinchem.nl.