1. Dordrecht

Stad van water, historie en cultuur

Dordrecht is een stad van water, historie en cultuur. Haar rijke verleden, waarin de stad floreerde als handelsplaats en de bakermat vormde van ons land, vind je op bijna iedere straathoek terug in de meer dan vijftienhonderd monumenten. Aan het omringende water en de strijd die het eiland ermee voerde, dankt Hollands oudste stad niet alleen haar bijzondere karakter en schilderachtige havens, maar ook het unieke Nationaal Park de Biesbosch. Dordrecht is een stad die haar verleden koestert, maar ook naar de toekomst kijkt. Een stad die blijft vernieuwen en verrassen en nog altijd geschiedenis schrijft.

Al van verre is ze zichtbaar: de Grote Kerk, met haar hoog boven de stad uitrijzende, onmiskenbare scheve toren. Al eeuwenlang geeft zij Dordrecht haar beroemde stadsgezicht. Deze Brabantsgotische kruisbasiliek is een bezoek meer dan waard en herbergt onder andere een uniek Bachorgel en intrigerende glas-in-loodramen. Wie zich waagt aan een klim van 275 treden naar de top van de toren wordt beloond op een adembenemend uitzicht over de stad.

Een wandeling door de historische binnenstad die je daar aan je voeten ziet liggen, is met haar verschillende bouwstijlen – van gotisch tot jugendstil – als een tocht door de architectuurgeschiedenis. Straatnamen als Wijnstraat, Suikerstraat en Zakkendragersstraat herinneren aan het rijke handelsverleden van de stad die zich in de middeleeuwen door haar strategische ligging en het stapelrecht ontwikkelde tot de machtigste handelsstad van Holland. Op de binnenwateren waar ooit druk geladen en gelost werd, dobberen vandaag de dag jachten en zeilboten. Drukke handel heeft er plaatsgemaakt voor in alle rust ontspannen en genieten, maar de historische sfeer, die is er nooit verdwenen.

Op culinair gebied heeft Dordrecht de levensgenieter meer dan genoeg te bieden. In het hart van de stad ligt het Scheffersplein, hét horecaplein van Dordrecht. Rondom het standbeeld van Ary Scheffer kun je hier al vanaf het vroege voorjaar in de zon van allerlei lekkers genieten. Zit je liever aan het water? Strijk dan neer op het Groothoofd met prachtig zicht op het beroemde drierivierenpunt, het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa. Hier bevind je je op een plek die in de loop der eeuwen door menig kunstschilder is vereeuwigd. Maar dwaal vooral ook langs de havens en door de kleine zijstraatjes voor allerlei leuke koffietentjes, lunchplekken, restaurants, wijnbarretjes en verborgen terrassen in mooie stadstuinen.

En als je daar dan toch rondstruint, stuit je vanzelf ook op al die bijzondere winkeltjes vol brocante, antiek en curiosa die de stad rijk is. Het echte winkelhart van de stad, met een mix van grote winkelketens en allerlei lokale zaakjes, bevindt zich op en rondom het Statenplein. Elke vrijdag en zaterdag is het hier tijdens de weekmarkt extra gezellig. Tijdens de koopavond op donderdag zijn de meeste winkels ook geopend. En elke zondag is het koopzondag in het centrum.

Ook op cultureel gebied hoef je je in Dordrecht geen moment te vervelen. Het Energiehuis is de plek in de regio waar eigentijdse podiumkunsten samenkomen. Deze voormalige elektriciteitscentrale telt maar liefst drie vlakkevloertheater- en concertzalen, drie popzalen, elf goed ingerichte oefenruimtes voor bands, dertig dansstudio’s, ateliers en lesruimtes en twee sfeervolle horecagelegenheden. Schouwburg Kunstmin weet met haar programmering en haar prachtige gebouw menig theaterhart sneller te doen kloppen. Daarnaast dragen musea als Het Hof van Nederland, het Nationaal Onderwijsmuseum, Huis van Gijn, het Dordts Patriciërshuis, Museum 1940-1945 en het Dordrechts Museum met hun vaste collecties en wisselende tentoonstellingen bij aan het culturele aanbod van de stad. Het Dordrechts Museum is niet alleen een belangrijk museum voor de stad, het is ook een van de oudste en belangrijkste stedelijke musea van Nederland. De rijke collectie omvat maar liefst zes eeuwen Nederlandse schilderkunst met topstukken van onder andere Ary Scheffer en Ferdinand Bol. Geniet er van 19e-eeuwse meesters, maar laat je ook verrassen door moderne en hedendaagse schilderkunst.

De historische binnenstad van Dordrecht biedt ook een scala aan galeries en kunst- en antiekwinkels. Struinen langs al deze zaken, op zoek gaan naar dat ene boek of neuzen tussen allerlei curiosa, kan gemakkelijk met de wandeling Kunstrondje Dordt. Alle deelnemende zaken zijn, naast de reguliere openingstijden, ook iedere eerste zondagmiddag van de maand geopend tijdens Kunstrondje Dordt.

Dordrecht is vooral ook een levendige stad met verrassende en bovenal gezellige evenementen die bezoekers trekken uit binnen- en buitenland. Al drie keer werd de stad uitgeroepen tot Evenementenstad van het Jaar. Het tweejaarlijkse Dordt in Stoom, Europa’s grootste stoomspektakel, laat oude tijden herleven en trekt bezoekers van ver over grens. Zo ook het bruisende Big Rivers festival, dat heel de stad drie dagen onderdompelt in muziek. Tijdens de altijd drukbezochte Dordtse Boekenmarkt klinkt er voornamelijk geschuifel van voeten en geritsel van bladzijden. Ook de Open Monumentendagen, het bij jong en oud geliefde Sinterklaashuis en de sfeervolle Kerstmarkt met een lint van verlichte kramen langs de havens trekken veel publiek.

Zoek je wat meer rust en groen, dan biedt Nationaal Park de Biesbosch een unieke natuurbeleving als een van de weinige zoetwatergetijdegebieden in Europa. Dit avontuurlijke doolhof van rivieren, waterbekkens, grienden en wilgenbossen bevindt zich op slechts vijf kilometer van het centrum. Ontdek de ruige natuur per fluisterboot, kano of te voet en spot vele vogels, vissen en misschien wel de bever.

Waar in Nederland vind je een stad met een filmisch decor dat midden in de Randstad ligt en evengoed een achterdeur heeft naar een oase van rust? Dordrecht is een stad met vele gezichten, een eiland waarop alles kan en iedereen zicht thuisvoelt. En bovenal: Dordrecht is bijzonder dichtbij.