5. Toerisme Regio: Kinderdijk

Regio: Kinderdijk

Ontdek de schitterende molens van Kinderdijk en zie hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar omgaan met het beheersen van het water!

In Dordrecht, en in de nabije omgeving valt op toeristisch en recreatief gebied genoeg te zien en te beleven. Kinderdijk is daar een prachtig voorbeeld van!

Geschiedenis van Kinderdijk
In het fraaie, waterrijke gebied in de omgeving van Dordrecht vind je de molens van Kinderdijk. Negentien schitterende molens, gebouwd rond 1740, staan hier als onderdeel van een groter waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen. Tegenwoordig staan ze symbool voor het Nederlandse watermanagement en in 1997 zijn ze uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De molens van Kinderdijk werden gebouwd om het laaggelegen land van de Alblasserwaard droog te houden. Opgesteld tegenover elkaar vormen ze een iconisch Nederlands plaatje. Je kunt de vele waterlopen, dijken, molens en sluizen bekijken en ontdekken hoe Nederlanders al ruim 1000 jaar het water in hun voordeel weten te benutten.

Bezoek de molens van Kinderdijk
Wie Kinderdijk bezoekt moet zeker binnenkijken in de drie beschikbare Museummolens en de multi screen film bekijken in ‘Hulpgemaal De Fabriek’. Ontdek het gebied vanaf het water door met één van de boten langs de molens te varen. In de Molenwerkplaats wordt uitleg gegeven over de werking en het onderhoud van de molens.

Waterbus
Met de Waterbus is Kinderdijk prima bereikbaar. De boottocht geeft je direct een mooie indruk van de omgeving en de fiets mag gratis mee aan boord. De Waterbus naar Kinderdijk vertrekt zowel vanuit de historische binnenstad van Dordrecht als vanuit het centrum van Rotterdam.

Meer in de omgeving
De molens van Kinderdijk bevinden zich niet ver van de havenstad Rotterdam en Nederlands oudste stad Dordrecht. Een aanrader in de omgeving is Nationaal Park de Biesbosch. Een uniek zoetwatergetijdengebied met een bijzondere flora en fauna.