5. Toerisme

Dordrecht, meer dan een stad

Dordrecht is misschien wel een van ’s lands best bewaarde geheimen. Waar anders vind je een stad op een eiland bomvol cultuur, bruisende festivals, ruige natuur en een rijk verleden dat je tussen de duizenden monumenten in de historische binnenstad nog overal ervaart. De Engelse krant The Times noemde Dordrecht zelfs een ‘verborgen parel’ en tipte het als alternatief voor stedentrips naar met toeristen overladen wereldsteden als Parijs en Barcelona. Dordrecht verrast, Dordrecht is meer dan een stad!

Hollands oudste stad is een stad met vele gezichten, een eiland waarop alles kan en iedereen zich thuisvoelt. Of je nu een vroege vogel bent die bij ochtendgloren wil kanoën door kronkelende kreekjes in Nationaal Park De Biesbosch, fietsen door de polders of in de zon wil ontbijten op een terrasje in het historische hart van de stad. Of juist een nachtbraker die ’s avonds op pad gaat voor een goede film, een avondje theater of een tof concert. Het is een eiland waar geschiedenisliefhebbers hun hart ophalen aan de rijke historie en de ruim duizend (rijks)monumenten, maar waar ook kinderen zich prima vermaken. Waar je naar hartenlust kunt winkelen in stijlvolle kledingzaken en bijzondere winkeltjes vol antiek en curiosa, en waar je als een bourgondiër geniet bij de vele restaurants, (eet)cafés en vele andere plekken.

Cultuursnuivers dwalen er eindeloos door museumzalen vol eeuwen aan kunstgeschiedenis, galeries met moderne kunst, prachtige kerken en talloze monumentale gebouwen waar de tijd lijkt stil te staan. Het Dordrechts Museum, één van ’s lands oudste musea, herbergt maar liefst zes eeuwen schilderkunst. Tijdens Kunstrondje Dordt, elke eerste zondag van de maand, struinen de schattenjagers langs de vele antiquariaten, curiosawinkels en galeries, op zoek naar die ene eerste druk of een bijzonder object.

Rustzoekers en natuurliefhebbers gaan in de ruige natuur van Nationaal Park De Biesbosch op zoek naar de bever of visarend. Per fluisterboot, kano of te voet kun je hier, op slechts vijf kilometer van het centrum, eindeloos dwalen door een van de weinige zoetwatergetijdegebieden in Europa. Voor wat meer reuring ben je in het levendige Dordrecht ook op de juiste plek. Met talloze food-, muziek-, literaire, sportieve en cultuurhistorische festivals en activiteiten valt er altijd wel wat te beleven. Door het uitgebreide, diverse aanbod aan festiviteiten werd Dordrecht al drie keer uitgeroepen tot Evenementenstad van het Jaar.

Avontuurzoekers stappen aan boord van één van de Italiaanse boten van Si Barone en ontdekken waarom Dordrecht ook wel het Venetië van het Noorden wordt genoemd. Van de historische havens tot de grienden van de Biesbosch; Si Barone laat je plekken ervaren die anders verscholen zouden blijven.

Hoe je je dag ook doorbrengt, als ideale afsluiter strijk je neer op het Groothoofd voor een lekker drankje of een uitgebreid diner met zicht op het beroemde drierivierenpunt. Deze iconische plek, die al eeuwenlang door menig kunstschilder is vereeuwigd, biedt vandaag de dag ruimte aan diverse horecagelegenheden waar het fijn lunchen, borrelen en dineren is en je de avond langzaam over de stad kunt zien vallen.

Kijk voor meer informatie over alles wat er in Dordrecht te doen en beleven is op indordrecht.nl