6. Wonen

Het eiland dat alles heeft

Waar in Nederland vind je een stad met een filmisch decor dat midden in de Randstad ligt en evengoed een achterdeur heeft naar een oase van rust? Wonen in Dordrecht is wonen op een eiland dat alles heeft. Een rijke geschiedenis, unieke natuur, een sfeervol historisch centrum met ruim duizend monumenten en allerhande winkels en horeca. Een uitgebreid cultureel aanbod, talloze festivals, uitstekende zorg- en onderwijsfaciliteiten en alle overige voorzieningen die je van een stad mag verwachten. En ook: huizenprijzen die aanzienlijk lager liggen dan in andere steden in de Randstad. Samen met de gunstige ligging en uitstekende bereikbaarheid – binnen twintig minuten ben je zowel met de auto als het openbaar vervoer in Rotterdam of Breda – maakt het Dordrecht een aantrekkelijk alternatief voor andere grote en vooral dure steden in de buurt.

Hollands oudste stad is een levendige stad waarin je de geschiedenis nog overal ervaart. In de historische binnenstad slenter je in alle rust door sfeervolle oude straatjes en ook in het havengebied lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Dit is het imposante decor van de vele festivals die Dordrecht kent; van het bruisende Big Rivers Festival, het historische Dordt in Stoom waarbij oude tijden herleven en de rustige, serene sfeer op de Dordtse Boekenmarkt tot de Kerstmarkt die haar kraampjes elk jaar in een lang verlicht lint langs de oude havens laat slingeren. Met haar grote en uitgebreide aanbod aan festivals en evenementen trekt Dordrecht bezoekers uit binnen- en buitenland en werd de stad al drie keer uitgeroepen tot Evenementenstad van het Jaar.

Rondom het stadshart vind je talloze gezellige terrassen, cafés en restaurants. Op gezellige horecapleinen, maar ook verscholen in lommerrijke binnentuinen, smalle steegjes of langs het water dat Dordrecht overal omringt. Met een mix aan grote winkelketens en kleine, bijzondere winkeltjes verspreid door de stad kun je er naar hartenlust winkelen.

Ook op het gebied van cultuur biedt de stad meer dan genoeg keuze. Musea als Het Hof van Nederland, Dordrechts Museum, Nationaal Onderwijsmuseum, Huis van Gijn, Dordts Patriciërshuis en Museum 1940-1945 dragen met hun vaste collecties en wisselende tentoonstellingen bij aan het culturele aanbod van de stad. Er zijn twee bioscopen, Schouwburg Kunstmin biedt een uitgebreid theateraanbod en het Energiehuis is de regionale culturele hotspot met onder meer twee popzalen van Poppodium Bibelot, theater- en concertzalen en sfeervolle horeca.

Centraal op het eiland gelegen bevindt zich het Gezondheidspark, het zorgknooppunt van de regio waar gezondheidszorg en sportvoorzieningen volop de ruimte hebben. Het nabijgelegen Leerpark is hét opleidingscentrum van de regio met diverse opleidingen en veel faciliteiten voor starters. Leren, werken, ondernemen en wonen omringd door winkels en horeca, komen in dit moderne en dynamische stadsdeel samen.

Hoe verder je van het historische hart gaat, hoe rustiger en groener het wordt. Uitgestrekte akkers en weilanden gaan over in de schitterende grienden van Nationaal Park de Biesbosch. In dit unieke zoetwatergetijdengebied kun je eindeloos wandelen, fietsen, kanoën en varen en kom je, behalve een bever, ree of zeearend, verder vaak niemand anders tegen.

Behalve een eiland dat alles heeft, is Dordrecht ook een stad waar je de kans krijgt je eigen woonwensen te realiseren. Op verschillende locaties zijn vrije kavels voor zelfbouw te koop, net als panden die je kunt verbouwen tot je eigen droompaleis.

Kijk voor meer informatie op www.wonenindordrecht.nl.